Hockeyen om het hoofd van de bisschop
Bijzondere collectie volksverhalen over Latijns-Amerika die een aantal mythes ontzenuwen en bijzonderheden openbaren
€ 24,95
Omschrijving
Peter Hattink reisde vele jaren als journalist door heel Latijns-Amerika. De verhalen die hij onderweg opdeed, tekende hij op en werkte hij na intensief onderzoek verder uit. Het is voor het eerst dat deze kleurrijke geschiedenissen op journalistieke wijze benaderd worden. Rasverteller Hattink zet ze hiermee in een geheel nieuw licht.
Deze anekdotische verhalen over de verovering van Spaans Amerika en de daarop volgende koloniale periode breken met de interpretatie van de geschiedenis uit de vorige eeuw. Een paar voorbeelden. Meer dan drie eeuwen lang waren de meisjes en vrouwen in Lima veel vrijer dan hun Europese zusters. De oorzaak was een bepaling van de Katholieke Koningen die na de val van het Spaanse Granada in 1492 de Moorse slavinnen op den duur verbood hun gezicht te bedekken met een sluier. Zij kregen de Spaanse shawl aangeboden. De Moorse meisjes zagen in deze shawl een nieuwe vorm om hun gezicht te bedekken en daarbij ontdekten zij dat ze overzee veel vrijer waren dan in Spanje zelf. Spaanse meisjes en vrouwen in Lima namen deze nieuwe gewoonte over en zij flirtten er als anonieme “femmes fatales” drie eeuwen op los.
Kinderen leerden vroeger dat Columbus een aartsslimme zeevaarder en bestuurder was. Nu geeft onderzoek een heel ander beeld van deze man uit Genua die niet als eerste man in de vijftiende eeuw Amerika ontdekte. Ook lijkt hij niet op zijn geschilderde portretten. De Zuidelijke Nederlanden exporteerden in de zestiende eeuw al bier en tekenverhalen naar Spaans Amerika. De echte Robinson Crusoe was een Spaanse kapitein die voor de duivel werd aangezien. Het door de eeuwen heen succesvolle Engelse jongensboek Robinson Crusoe blijkt verzonnen, is voor een gedeelte overgenomen uit een Nederlands werk en speelt zich af in de tropische Zeeuwse oud-kolonie Nieuw Walcheren.
Een Costa Ricaanse maagd joeg de Nederlandse piraat Eduard Mansvelt het land uit.
Alle koffie, die nu in Latijns-Amerika gedronken wordt, is afkomstig uit de Botanische Tuin van Amsterdam.
Het plezierig lezende, ruim gedocumenteerde en onderhoudende boek is voorzien van passende en ondersteunende illustraties.
Formaat | 145x210 |
Aantal pagina's | 220 |
Levertijd | 2 werkdagen |
Auteur | Peter Hattink |
Korte levensbeschrijving | Peter Hattink (1944), journalist, is geboren te Brugge, België, en kwam op twaalfjarige leeftijd in Nederland terecht. Hij studeerde af aan de HEAO te Eindhoven en volgde cursussen Spaans aan de Universiteit Menédez Pelayo te Santander, Spanje. In Nederland en in Spanje werkte hij enige jaren voor het internationale bedrijfsleven; daarna ging hij over naar de journalistiek. Vanaf 1976 tot 1981 – gedurende de politieke overgang van de dictatuur naar de democratie in Spanje – was hij medewerker van het Madrileense dagblad Diario 16 en correspondent van de TROS, GPD, Elsevier en incidenteel van BRT, waarbij hij verslag uitbracht over de gebeurtenissen op het Iberisch Schiereiland en in Noordwest-Afrika. In juli 1981 werd hij tot chef benoemd van de Latijns-Amerikaanse afdeling van Radio Nederland Wereldomroep. Hij zorgde voor een spoedige toetreding van de Wereldomroep tot “Debate Europa”, een Spaanstalig programma waaraan zeven internationale zenders deelnamen, dat hij tien jaar lang coördineerde. In 1982 werd hij uitgezonden naar Argentinië waar hij de Falklandoorlog versloeg voor de Wereldomroep, TROS, NCRV en GPD. In 1992 begon Peter Hattink met de opbouw van een netwerk van Amerikaanse radiostations, dat voor een deel de Spaanstalige programmering vanuit Hilversum via de satelliet overnam. In 1994 was het volume van het aantal stations en radionetwerken in Amerika zo omvangrijk geworden dat er een keuze gemaakt moest worden tussen het voortzetten van het chefschap van de Latijns-Amerikaanse afdeling te Hilversum of het zich volledig wijden aan de verdere uitbouw en consolidatie van de Amerikaanse partnerstations van de Wereldomroep. Hij koos voor het laatste en nam Costa Rica als operationele basis. Als manager van de Satellietuitzendingen voor Spaanssprekend Amerika van Radio Nederland Wereldomroep bezocht Peter Hattink radiostations in geheel Spaanssprekend Amerika. Hierdoor ontmoette hij veel verschillende mensen op het gehele continent en in het Caribische gebied. Bij zijn bezoeken werd hij gegrepen door lokale anekdotes, die hij later met behulp van onderzoek en literatuur heeft bijschaafd tot toegankelijke verhalen, die – geplaatst in hun historische context – een inzicht geven in de manier van denken van de betrokken partijen. Peter bleef na zijn pensionering in 2005 bij de Wereldomroep in Costa Rica. Hij werkt samen met Radio Sistema Cultural Nicoyano te Nicoya, Guanacaste, schrijft anekdotische verhalen over de geschiedenis en hij schildert thema´s uit het verleden van Latijns-Amerika. |
Verschijningsdatum | 2011-10-07 |
Specificaties
- Artikelnummer
- 978-90-8954-330-1
- EAN nummer
- 9789089543301
- Auteur
- Peter Hattink