Kanteling

Kanteling

Tien eigenzinnige, autonome verhalen in heel verschillende stijlen vormen samen een onverwacht en inspirerend leesavontuur

€ 20,-



    Omschrijving

    Over een crisis als keerpunt - verhalenbundel

    Elk verhaal heeft een crisis. Dit is het keerpunt - de kanteling - het punt waarop de hoofdpersoon iets leert, onder ogen ziet, iets loslaat of verliest - om daarna iets nieuws terug te vinden in zichzelf.

    Deze kanteling is het thema van de tien verhalen uit deze bundel, geschreven door tien verschillende schrijvers, die hiervoor allen een Masterclass volgden bij schrijfbegeleider Nanda Huneman. Het zijn eigenzinnige, autonome verhalen waarin hoogte- en dieptepunten, autobiografie en fictie elkaar soepel afwisselen in doorleefde, beeldende en soms bloedstollende scenes.

    De diverse stijlen, de geheel eigen aanpak van iedere schrijver en de wijze waarop de hoofdpersonen uiteindelijk hun weg weten te vinden maken deze bundel tot een onverwacht en inspirerend leesavontuur.

    Kanteling_Inkijk.pdf

    Formaat 145x210x24 mm
    Aantal pagina's 259
    Levertijd 2 werkdagen
    Auteur Byande van Andel, Marieke van Atten, Marian Bijvoet, Monique Bradley, Henk Kwant, Esther van Ommen, Charlene Schmeltz, Inge van der Wal, Johanne Wiegers, Maaike de With; o.r.v. Nanda Huneman
    Biografie

    Byande van Andel (Turnhout)
    Byande van Andel (1961) vertrekt in 1989 naar Aruba en woont dertig jaar op het eiland. Haar eerste publicatie bestaat uit het Nederlandstalige verhaal Benchi & Lina (2015), dat in opdracht van de Aruba Tourism Authority voor het basisonderwijs geschreven is. In de jaren daarna, in 2016 en 2017, schrijft ze voor het Nederlandstalige tijdschrift Coaching Magazine en verhaalt ze over het reilen en zeilen van familieondernemingen. In 2019 komt ze terug naar Europa, verblijft graag in het Nederlands taalgebied en vestigt zich uiteindelijk in België, in Turnhout, waar ze werkt aan haar boek.

    Marieke van Atten (Mookhoek)
    Marieke van Atten (1959) woont sinds juni 2020 weer in Nederland, in Mookhoek - Hoeksche Waard, na dertig jaar in Ierland te hebben doorgebracht. Door te leven in het buitenland, ontstond de diepe behoefte te schrijven in de taal van haar binnenwereld. Zij heeft meerdere (creatieve) schrijfcursussen gevolgd en zich daarin de kunst van het spelen met woorden eigen gemaakt. Dit verhaal is haar eerste publicatie.

    Marian Bijvoet (Nieuwegein)
    Toen Marian Bijvoet (1961) jong was, verslond haar typemachine talloze pakken papier, schrijfster was ze, schrijfster wilde ze worden. Die passie voor woorden, zinnen en verhalen heeft ze altijd behouden. Ze volgde een opleiding aan de School voor de Journalistiek, schreef vele reisblogs en een prijswinnend reisverhaal, was co-auteur van Schrijf dat maar niet op en voltooide in 2017 een schrijfopleiding aan de Hogeschool van Amsterdam. Met haar bijdrage aan deze verhalenbundel maakt ze de schrijfdroom uit haar jeugd waar.

    Monique Bradley (Delft)
    Monique Bradley (1970) is geboren in Den Haag. Ze woont in Delft en heeft iets met boeken, reizen en schrijven. Ze werkte jarenlang in de reis- en mediabranche. Om haar reisdagboeken om te zetten in echte verhalen volgde ze verschillende schrijfcursussen en kreeg ze o.a. les van auteur Henk Weltevreden. Aan het reisboek voor avonturiers Hoe reis ik solo werkte ze mee als co-auteur en ze publiceerde eerder reisverhalen in Telegraaf Reiskrant, Columbus Travel Magazine en Spits. Haar korte verhaal gaat over zorg en hoop, maar de persoonlijke reis gaat bovenal over thuiskomen.

    Henk Kwant (Zeist)
    Henk Kwant (1963) woont in Zeist. Hij was de eerste in zijn Groningse familie die zich voor een studie aan de Universiteit van Groningen had ingeschreven. Gemotiveerd door zijn leraar Nederlands schreef hij zich in voor Nederlands. Uiteindelijk koos Henk voor zijn dienstplicht. Met als gevolg dat hij van 1984-1985 een vredesmissie in de Sinaï vervulde. De eerste schreden op het schrijverspad werden hier gezet door artikelen en columns voor de Defensiekrant, De Achterbanier en de Sand Paper te schrijven. Als belastingadviseur schrijft hij vooral zakelijk. Replieken en duplieken voor de rechtbank, adviezen voor zijn klanten en columns over zijn vak. Dat het schrijven van een roman of korte verhalen andere koek is, heeft hij inmiddels ervaren.

    Esther van Ommen (Utrecht)
    Esther van Ommen (1971) houdt van spelen op papier en de planken. Hierbij verrast ze graag zichzelf en anderen. Op de middelbare school zei haar docent Nederlands al dat ze talent had. Een andere docent schreef onder een onvoldoende proefwerk: ‘Ik bewonder wel je fantasie.’ Ze is tevens initiatiefnemer van het Utrechtse vertelpodium ZIMIHC vertelt!, is improvisatie- en trainingsacteur en speelt tijdens een-opeen sessies zelf geschreven korte solo’s. Ze is een beeldend schrijver en kan zich door haar schrijf- en acteerachtergrond goed verplaatsen in verschillende personages waardoor deze op papier tot leven komen.

    Charlene Schmeltz (Amsterdam)
    Charlene Schmeltz (1982) is geboren in Tilburg en kon als vijfjarige plotseling lezen. Daarna deed ze niets anders meer tot ze er in de kantoorboekhandel achterkwam dat er ook boeken bestonden waar nog niets in stond. Die zou ze zelf gaan vullen. Eerst vooral met gedichten (finale Doe Maar Dicht Maar). Later ook met monologen en Spoken word, door haarzelf voorgedragen op podia in Nederland en België (Frappant txt, Happinez festival). Dit is haar eerste verhaal. Charlene studeerde Theaterwetenschap en volgde schrijfworkshops van onder andere Neske Beks, Babs Gons en Gershwin Bonevacia. Ze woont in Amsterdam, op IJburg.

    Inge van der Wal (Zaltbommel)
    inge van der Wal, kunstenaar onder de naam ‘Beeldbouwer in zwijgtaal’, te Zaltbommel. Taal als deel van beeldtaal ontstond op de typemachine van haar opa, inclusief een mini-roman. Elf dagboeken om haar leven bij te houden en te ordenen. Een stoffen kaft, een lamme schrijfhand. Boeken en poëziebundels lezen, gedichten en korte verhalen maken.
    Ze las als coach honderden biografieën, alle verhalen uniek en universeel. Er hangen zoveel woorden om elk mens heen. Ook volgde ze diverse schrijfcursussen, de eerste bij Lot Vekemans, schreef ze met vier vrouwen één boek en maakte ze deel uit van een poëziegroep. Met teksten wil ze aanzetten tot nadenken, verrassen, iets aanreiken om te verrijken. De onderstroom pakken en meehelpen die te duiden.

    Johanne Wiegers (Almere)
    Johanne Wiegers (1956) groeide op in het noorden van het land, schreef als tiener al dagboeken en korte verhalen. Na haar studie woonde ze jarenlang in Engeland, op Curaçao en in Nicaragua. In 1996 vestigde ze zich met haar gezin in Almere. Daar ontpopte zich haar passie voor het schrijven. Ze volgde diverse schrijfcursussen, waaronder creative writing en levensfictie. Voor het project Levensboek van Humanitas Almere schreef ze een aantal levensboeken. Haar verhaal Un ta ruman di niun speelt zich af in twee werelddelen. Ze beschrijft daarin op indringende wijze de dunne draad tussen leven en dood in vruchtbare tijden.

    Maaike de With (Vijfheerenlanden)
    Maaike de With (1970) schrijft graag en volgde door de jaren heen meerdere cursussen voor creatief schrijven en persoonlijke ontwikkeling. Enkele verhalen werden gepubliceerd. Aan inspiratie en creativiteit geen gebrek, maar waar vind je de tijd om het daadwerkelijk op papier te zetten? De lockdown creëerde ruimte in haar volle agenda. Vanuit haar huis aan het water ging ze deze periode aan de slag met een idee dat al jaren door haar hoofd speelde. Een verhaal over universele levensvragen dat geschreven wilde worden. Met haar beeldende schrijfstijl en haarscherpe waarneming trekt ze de lezer het verhaal in. Confronterend en prikkelend, met onverwachte wendingen en inzichten.

    Nanda Huneman (Utrecht)
    Nanda Huneman (1976) is schrijfster, schrijfcoach en -trainer. Zij heeft drie boeken geschreven. Weduwes worden niet verliefd, een journalistiek reisverslag over alleenstaande vrouwen in India. Fok, een roman gebaseerd op haar eigen jeugd op zee en ervaring als stuurvrouw. Spelen met je leven, een lesboek over het schrijven van levensfictie. Zij is opgeleid tot journaliste en heeft diverse schrijfopleidingen in Amerika gevolgd. Al vijftien jaar runt zij haar eigen schrijfbedrijf en begeleidt zij schrijvers op weg naar hun boek. Haar kantoor is gevestigd in Utrecht. Regelmatig biedt zij creatieve trainingen en masterclasses aan. Daarnaast maakt ze haar eigen theaterstukken.
    www.nandahuneman.nl

    Verschijningsdatum 26-06-2021

    Specificaties

    Artikelnummer
    978-94-6365-348-0
    EAN nummer
    9789463653480
    co-auteur
    Byande van Andel
    2e co-auteur
    Marieke van Atten
    3e co-auteur
    Marian Bijvoet
    4e co-auteur
    Monique Bradley
    5e co-auteur
    Henk Kwant
    6e co-auteur
    Esther van Ommen
    7e co-auteur
    Charlene Schmeltz
    8e co-auteur
    Inge van der Wal
    9e co-auteur
    Johanne Wiegers
    10e co-auteur
    Maaike de With
    Redacteur
    Nanda Huneman