Tableau Naturel

Tableau Naturel

Tableau naturel is een essentieel werk binnen het Martinisme. Het vormt een onmisbare aanvulling op het hoofdboek van deze traditie, Verhandeling over de reïntegratie van de wezens door Martinès de Pasqually

€ 50,-



    Omschrijving

    Tableau Naturel is het tweede boek dat door Louis-Claude de Saint-Martin geschreven is. Het is in 1782 uitgegeven, zeven jaar na Over Dwalingen en over de Waarheid.
    Tableau Naturel is een fundamenteel werk voor al diegenen die trachten de mysteriën van de Schepping te begrijpen. Louis-Claude de Saint-Martin wijst er op dat de sleutel tot al deze mysteriën zich in de mens bevindt. Zichzelf kennen, dat is voor hem de essentiële voorwaarde om toegang te krijgen tot de Kennis. Een van de buitengewoon interessante thema's die Tableau Naturel aansnijdt, is het thema van de oorsprong van het denken. Hij laat zien dat de impasse waarin de mens zich bevindt, het resultaat is van de verwarring die heerst in de gedachten van een wezen dat van zijn bron is afgesneden. Door te mediteren op de ternaire: gedachte, wil en daad, wekt hij de mens op om zich opnieuw te laven aan de warmte van de Goddelijke Liefde. Zodoende zou de mens zijn wortels terugvinden, zijn regeneratie zou op natuurlijke wijze tot stand kunnen komen en hij zou toegang krijgen tot de Kennis die leidt tot Diepe Vrede.
    Tableau Naturel is een essentieel werk binnen het Martinisme. Het vormt een onmisbare aanvulling op het hoofdboek van deze traditie, Verhandeling over de reïntegratie van de wezens door Martinès de Pasqually.


    Formaat165x240
    Aantal pagina's322
    Levertijd2 werkdagen
    AuteurLouis-Claude de Saint-Martin
    Korte levensbeschrijving

    Louis-Claude de Saint-Martin werd geboren in 1743 te Amboise (Indre-et-Loire) als telg van een adellijke familie. In zijn jeugd werd zijn zeer mystieke ziel gevoed en geleid door zijn pleegmoeder (zijn moeder stierf na de geboorte) die daardoor een groot stempel op de jongen heeft gedrukt dat zijn gehele leven zou bepalen. Hij deed rechtenstudies en werd, zoals zijn ouders het wilden, advocaat. Dat beroep beviel hem echter niet en dankzij de steun van een invloedrijke vriend, behaalde hij in 1765 (op tweeëntwintigjarige leeftijd) het diploma van onderluitenant bij het regiment van Foix. Tijdens zijn militaire carrière die hem veel vrije tijd gaf, stortte hij zich ook vol overgave op de studie van het esoterische. Door tussenkomst van een van zijn vrienden uit de officiersrangen, kapitein de Granville, werd Saint-Martin vanaf 1765 toegelaten tot de Ordre des Chevaliers Maçons Elus-Cohen de l'Univers, een orde die enkele jaren daarvoor was gesticht door Martines de Pasqually, die zijn eerste leermeester werd. De rites van deze orde beïnvloedden Saint-Martin diep en vormden de basis voor zijn filosofische thema's die hij in zijn werken uitwerkt. In 1771 nam hij ontslag uit het leger om zich aan zijn roeping over te geven, ook was hij ook gedurende enkele maanden de secretaris van Martines de Pasqually.

    In 1743 en 1744 verbleef hij te Lyon bij een andere leerling van Martines, Jean-Baptiste Willermoz, die in 1778 de Rite Ecossais Rectifié (RER) stichtte. In de loop van zijn verblijf bij Willermoz, schreef Saint-Martin zijn eerste werk: Des erreurs et de la vérité, ou les Hommes rappelés aux principes de la science. Toen dit werk in 1775 verscheen, verbleef Saint-Martin in Parijs en verwierf hij de benaming Le philosophe inconnu. Zijn tweede werk Tableau naturel des rapports qui unissent Dieu, l’Homme et l’univers (1782) zette de gedachtegang van zijn eerste werk voort. Vanaf die periode ging Saint-Martin ook een andere weg op: hij week af van de actieve weg van de uiterlijke magie en ontwikkelde een meer innerlijke visie. Saint-Martin keerde zich af van alle theürgie zoals deze onderwezen was door Pasqually, zelfs al was hij gedurende een korte periode lid geweest van de rite rectifié van Willermoz. Zijn verblijf in Straatsburg was van groot belang voor Saint-Martin: hij ontmoette er Mme de Boecklin (mijn B., zie de biografie over Saint-Martin) die hem in aanraking bracht met de filosofie van Jacob Boehme (1575-1624), zijn tweede leermeester. Deze ontmoeting is van doorslaggevende aard geweest.

    Na L’Homme de désir (1790) en Le Nouvel Homme en Ecce Homo (beide verschenen in 1792), schreef Saint-Martin voornamelijk onder invloed van de filosofie van Boehme. In dezelfde periode startte ook zijn briefwisseling met Niklaus Anton Kirchberger (1739-1799)(zie de biografie). Hij schreef nog andere werken, waarvan Le Ministère de l’homme-esprit (1802) ongetwijfeld het meest uitgewerkt is en waarin hij Boehmes filosofische standpunten met die van zijn meester Pasqually verenigde. Hij leerde Duits om Boehmes werken te kunnen vertalen en gaf deze ook uit.

    Saint-Martin stierf in 1803 te Aulnay (nabij Sceaux), bij de senator Lenoir-Laroche.

    Alle genoemde boeken zijn in vertaling in het Nederlands aanwezig bij uitgeverij Elikser

    Verschijningsdatum2013-03-05

    Specificaties

    Artikelnummer
    978-90-8954-517-6
    EAN nummer
    9789089545176
    Auteur
    Louis-Claude de Saint-Martin
    Vertaler
    J.P.C.G. van der Meulen